7) Hund och katt går inte ihop...

Som hund och katt - SAMS!

De flesta katter kan trivas mycket bra med en hundkompis. Hundar är ju av naturen flockdjur och behöver en ledare. Oftast är ägaren denna ledarfigur, men finns det katt i huset är det mycket troligt att katten bestämmer och hunden fogar sig snällt i detta.
Hur ska man då göra för att introducera dem med varandra?
Lättast är att sammanföra en kattvan hund med en kattunge, en hundvan katt med en valp eller en valp med en kattunge. Men ingen regel utan undantag vuxna djur kan också lära sig acceptera varandra, det kan bara ta lite längre tid. Lite beror också på vilken typ av hund det är. För mycket jaktinstinkt kan lägga hinder ivägen, men om ägaren har pli på hunden så går det.
Man gör ungefär som när man skaffar en till katt. Låter nykomlingen få nosa runt lite, medan man håller den redan hemastadda borta från den. Sedan kan man försöka sammanföra dem, tänk på att allt ska ske i lugn och ro, inget hets. Låt djuren sköta sig själva. Både hund och katt är av naturen nyfikna, så de kommer självmant att ta kontakt med varandra. En valp kan ju vara lite "yvig" så försök att hålla den still när katten vill undersöka den. En kattuge som sammanförs med en vuxen hund brukar vara lättare.
Tänk på att klippa kattens klor inna den sammanförs med hunden, så blir inte hunden så illa riven om olyckan skulle vara framme. En katt som käner sig trängd anfaller, och då helst i hundens ansikte.

Vid ett besök hos min faster, som bor i södra Sverige, fick jag ta med mig min katt (jag hade bara en just då). Hemma hos min faster fanns det en halvvuxen Golden Retriever. Vi lät djuren sköta allt själva från första stund. Pepsi, min katt, var mycket misstänksam först, och ville inte acceptera hunden, Heidi. Heidi var ju en valp fortfarande och lite trotsigt yvig. Men när Heidi blev trött och somnade, hände något. Pepsi går själv fram till hunden och nosar på den. Ingenting händer, ur Pepsis synvinkel, d.v.s hunden ligger kvar och märker inte att katten är där och nosar. Efter det började de ganska fort bli nära vänner, jag pratar nu om timmar inte dagar. De blev riktigt goda vänner efter ett par dagar. Pepsi lärde till och med Heidi en hel del, bland annat att gå i trappan inne i huset. Heidi vågade helt enkelt inte tidigare, kanske p.g.a att det var öppet mellan varje trappsteg. Men Pepsi visade henne hur man gjorde!

Jag har hört talas om en familj med en hund och en katt, där allt fungerade perfekt innomhus. När de tog ut hunden på prommenad och katten följde med ut hände dock något annat. Då var de plötsligt jägare och villebråd. De ytterst få gångerna hunden hann i kapp katten blev båda lika förvånade och slutade "leken" direkt.

Mina egna erfarenheter med hundar och katter tillsammans har varit odelat positiva. En av mina kattungeköpare har en Riesen Schnautzer och numera 4 katter (ja, katterna kom in senare i hundens liv). När deras hona fick ungar och det var dags för att sälja dem, var hunden mycket noga med att välja ut de som fick ta med en kattunge. Det vill säga han lät dem inte ens komma in i huset om han inte gillade dem.
Jag måste återigen nämna att katten är ett otroligt anpassningsbart djur som älskar kärlek och sällskap. Sällskapet behöver inte nödvändigtvis vara en annan katt. Är man borta mycket bör man definitvt skaffa ett sällskap åt katten. En hund, en annan katt, en kanin eller en gris.

V.v respektera upphovsrättslagen! Fråga mig först innan du kopierar min text.


Tillbaka Nästa fråga


© MiKa CattAgora.se