6) En katt blir aldrig sjuk...

Sjukdom och veterinär

Nej, katten är ingen slags supervarelse, som aldrig blir sjuk. Tvärtom! Den är mycket känslig för virussjukdomar. Tyvärr är det också så att den har en lite högre smärttröskel än vad vi har. Därför dröjer det oftast mycket länge innan den visar att den mår dåligt. Många gånger förstår inte ägaren heller att katten är sjuk förrän det är för sent. Den kan bli på "dåligt humör" av t.e.x. smärta eller få blinkhinneframfall. Det dåliga humöret tolkas som en "störning" och man avlivar katten. Oftast i ren ovetskap, men i många fall för att man inte har råd (eller anledning) att ta reda på orsaken. Många utegående katter kanske bara försvinner en dag, de kanske har gått undan för att dö ifred eller dukat under på annat sätt på grund av sjukdomen.

Denna brist på forskningsmaterial har ju forskningen tagit skada av. Man har också likställt katten med hunden mycket länge, men de är ju helt olika typer av individer.
Men tack och lov har man gjort stora framsteg de senaste 15 åren.

Några vanliga sjukdomar hos katten är kattpest, kattsnuva, mask, njurproblem och invärtessjukdomar och cancer.

Det är ju så dyrt att gå till veterinären

Ja, den kan kosta lite mer att gå till veterinären än till en mänsklig läkare. Men djursjukvården är inte sponsrad av skatter som den mänskliga sjukvården. Däremot kan man göra mycket för att förhindra att kostnaderna skjuter i höjden om något skulle hända.
För det första ska man försäkra katten, redan från första dagen! Precis som med alla andra försäkringar kan man inte komma efter olyckan och försäkra sig, och få ut ersättning. En kattförsäkring är inte dyrt alls mellan 200 och 400 kr om året, beroende på vilka vilkor du tecknar. Det finns två typer av försäkringar - veterinärvård och liv. Livförsäkring är endast för katter med stamtavla, eller registrerade katter. Men veterinärvårdsförsäkring kan alla katter få, om de inte redan har blivit "för gamla" (från 6 års ålder , tror jag). Här är några länkar till olika försäkringsbolag:
Sveland: www.sveland.se
Agria: www.agria.se
Folksam: www.folksam.se

En annan "billig" försäkring är vaccination. Man kan vaccinera mot kattpest, kattsnuva, clamydia mm. Vanligtvis räcker det med kattpest och kattsnuva, och de finns som ett kombinationsvaccin. Kostnaden är inte heller speciellt stor, ca 200-300 kr en gång om året.

Många tror att en innekatt inte behöver vaccineras, bl. a. för att den inte träffar andra katter. Men det är precis tvärtom! En innekatts immunförsvar är sämre just bara för att den inte träffar andra katter, och därför också mer mottaglig. Tyvärr är det t.o.m så att det kan vara du som är smittbäraren. Vissa virus kan fastna på kläder och överleva flera dagar. Du behöver inte ens ha klappat en annan katt, det kan räcka med att ha gått "i samma fotspår" som den.

V.v respektera upphovsrättslagen! Fråga mig först innan du kopierar min text.


Tillbaka Nästa fråga


© MiKa CattAgora.se